fbpx

Widget Menu

Aenean lacinia varius vulputate. Cras in tellus eros, vitae volutpat lectus. Suspendisse nec elit nec mi pretium ullamcorper.

RODO w dziale HR – ochrona danych osobowych po zmianach

Kategoria: ,

Istnieje możliwość zorganizowania tego szkolenia w formie zamkniętej (formularz)

Cel szkolenia:
Kompleksowe przedstawienie obowiązków pracodawcy w zakresie przestrzegania przepisów Ustawy o Ochronie Danych Osobowych w procesie rekrutacji i zatrudnienia pracowników, z uwzględnieniem unijnej nowelizacji RODO, która weszła w życie 25 maja 2018 r. Zostaną omówione praktyczne aspekty i najnowsze interpretacje prawne dotyczące spraw pracowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem pułapek prawnych oraz najczęściej popełnianych błędów pracodawców, kadry kierowniczej i działów kadr.

Korzyści dla uczestników:
– Aktualizacja wiedzy prawnej z zakresu ochrony danych osobowych pracowników i kandydatów – ostatnie i planowane zmiany
– Praktyczne przykłady często popełnianych błędów oraz obszarów podwyższonego ryzyka w procesach HR
– Wskazówki jak dostosować działanie działu kadr do reformy RODO
– Szkolenie poprowadzi trener z wieloletnim doświadczeniem praktycznym – były dyrektor firmy świadczącej usługi outsourcingu kadr oraz rekrutacji

Adresaci szkolenia:
Kadra kierownicza oraz specjaliści HR z różnych obszarów – kadr, płac, rekrutacji i zarządzania personelem

PROGRAM
1. Obowiązki pracodawcy a reforma RODO
– Kategorie danych osobowych – dane „zwykłe” i „wrażliwe”, zasady przetwarzania
– Administrator, współadministrator czy podmiot przetwarzający – pracodawca w relacjach z dostawcami usług HR
– Zabezpieczenie zbiorów danych, współpraca z IOD, zgłaszanie przypadków naruszenia ochrony danych do PUODO i sankcje
– Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych w dziale HR i zasady ich ustalania
– Upoważnienie do przetwarzania danych – zakres i forma
– Rozszerzony obowiązek informacyjny i prawa osób, których dane są przetwarzane
– Zgoda na przetwarzanie danych osobowych – zakres i forma, pułapki „dobrowolności”?

2. Proces rekrutacji
– Jakich informacji pracodawca może żądać na etapie rekrutacji?
– Rozmowa kwalifikacyjna – o co można lub nie można pytać?
– Dozwolony zakres sprawdzania kandydatów – m.in. referencje, Internet, portale społecznościowe, zbieranie informacji o życiu prywatnym
– Niestandardowe formy rekrutacji a ochrona danych osobowych – m.in. poszukiwania bezpośrednie, system rekomendacji pracowniczych
– Testy rekrutacyjne i psychologiczne – możliwości i ograniczenia stosowania, wyniki testów jako dane osobowe
– Jak długo można przechowywać dokumenty rekrutacyjne?

3. Dane osobowe zatrudnionych
– Dokumentacja zatrudnienia i akta osobowe po zmianach w 2019 r.
– Ograniczenie celu, zakresu i okresu przechowywania danych – obszary ryzyka
– RODO w czasie pandemii COVID-19
– Stan zdrowia pracownika a badania medycyny pracy
– Monitoring w miejscu pracy na nowych zasadach a poszanowanie prywatności pracownika – m.in. kamery, poczta elektroniczna, Internet, GPS
– Śledzenie aktywności obecnych i byłych pracowników na portalach społecznościowych – czy i w jakim zakresie dopuszczalne?
– Wykorzystanie wizerunku (zdjęcia) pracownika dla potrzeb pracodawcy – dane osobowe, prawa autorskie, dobra osobiste

Cena: 430 pln + 23% VAT

Kontakt

Katarzyna Gietka 
tel. 22 378 26 81
kom. 668 326 022
katarzyna.gietka@kdkinfo.pl

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl