Widget Menu

Aenean lacinia varius vulputate. Cras in tellus eros, vitae volutpat lectus. Suspendisse nec elit nec mi pretium ullamcorper.

RODO w dziale HR – ochrona danych osobowych po zmianach

18-02-2019 -- Warszawa
11-03-2019 -- Warszawa
08-04-2019 -- Warszawa
13-05-2019 -- Warszawa
10-06-2019 -- Warszawa

Kategoria: ,

Istnieje możliwość zorganizowania tego szkolenia w formie zamkniętej (formularz)

Cel szkolenia:

Kompleksowe przedstawienie obowiązków pracodawcy w zakresie przestrzegania przepisów Ustawy o Ochronie Danych Osobowych w procesie rekrutacji i zatrudnienia pracowników, z uwzględnieniem unijnej nowelizacji RODO, która weszła w życie 25 maja 2018 r.  Zostaną omówione praktyczne aspekty i najnowsze interpretacje prawne dotyczące spraw pracowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem pułapek prawnych oraz najczęściej popełnianych błędów pracodawców, kadry kierowniczej i działów kadr.

 

Korzyści dla uczestników:

  • Aktualizacja wiedzy prawnej z zakresu ochrony danych osobowych pracowników i kandydatów – ostatnie i planowane zmiany
  • Praktyczne przykłady często popełnianych błędów oraz obszarów podwyższonego ryzyka w procesach HR
  • Wskazówki jak dostosować działanie działu kadr do reformy RODO
  • Szkolenie poprowadzi trener z wieloletnim doświadczeniem praktycznym – były dyrektor firmy świadczącej usługi outsourcingu kadr oraz rekrutacji

 

Adresaci szkolenia:

Kadra kierownicza oraz specjaliści HR z różnych obszarów – kadr, płac, rekrutacji i zarządzania personelem

 

PROGRAM

  1. Obowiązki pracodawcy a reforma RODO
  • UODO vs RODO – co się zmieniło?
  • Kategorie danych osobowych – dane „zwykłe” i „wrażliwe”, zasady przetwarzania
  • Administrator, współadministrator czy podmiot przetwarzający – pracodawca w relacjach z dostawcami usług HR
  • Zabezpieczenie zbiorów danych, współpraca z IOD, zgłaszanie przypadków naruszenia ochrony danych do PUODO i sankcje
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych w dziale HR i zasady ich ustalania
  • Upoważnienie do przetwarzania danych – zakres i forma
  • Rozszerzony obowiązek informacyjny i prawa osób, których dane są przetwarzane
  • Zgoda na przetwarzanie danych osobowych – zakres i forma, pułapki „dobrowolności”?
  1. Proces rekrutacji
  • Jakich informacji pracodawca może żądać na etapie rekrutacji?
  • Rozmowa kwalifikacyjna – o co można lub nie można pytać?
  • Dozwolony zakres sprawdzania kandydatów – m.in. referencje, Internet, portale społecznościowe, zbieranie informacji o życiu prywatnym
  • Niestandardowe formy rekrutacji a ochrona danych osobowych – m.in. poszukiwania bezpośrednie, system rekomendacji pracowniczych
  • Testy rekrutacyjne i psychologiczne – możliwości i ograniczenia stosowania, wyniki testów jako dane osobowe
  • Jak długo można przechowywać dokumenty rekrutacyjne?
  1. Dane osobowe zatrudnionych
  • Zmiany Kodeksu Pracy w związku z dostosowaniem do RODO
  • Dokumentacja zatrudnienia i akta osobowe po zmianach w 2019 r.
  • Ograniczenie celu, zakresu i okresu przechowywania danych – obszary ryzyka
  • Przetwarzanie danych członków rodziny pracownika
  • Niepracownicze formy zatrudnienia a zakres przetwarzanych danych osobowych
  • Dostęp do danych pracownika przez instytucje i organy państwowe
  • Stan zdrowia pracownika a badania medycyny pracy
  • Monitoring w miejscu pracy na nowych zasadach a poszanowanie prywatności pracownika – m.in. kamery, poczta elektroniczna, Internet, GPS
  • Śledzenie aktywności obecnych i byłych pracowników na portalach społecznościowych – czy i w jakim zakresie dopuszczalne?
  • Wykorzystanie wizerunku (zdjęcia) pracownika dla potrzeb pracodawcy – dane osobowe, prawa autorskie, dobra osobiste
  • Ochrona danych osobowych w relacjach ze związkami zawodowymi
  • Lista kontrolna – jak dostosować procesy HR do RODO

 

Cena: 740 pln + 23% VAT

Kontakt

Katarzyna Gietka 
tel. 22 378 26 81
kom. 668 326 022
katarzyna.gietka@kdkinfo.pl

18-02-2019 -- Warszawa
11-03-2019 -- Warszawa
08-04-2019 -- Warszawa
13-05-2019 -- Warszawa
10-06-2019 -- Warszawa

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl